Utolsó kommentek

Felsőoktatási blog

A felsőoktatás kérdéseivel és problémáival foglalkozó blog.

Friss topikok

Melyik diákszámlát válasszam?

2012.06.13. 20:42 Siri354

A felsőfokú tanulmányokhoz mindenki szüksége van bankszámlára. Ide fognak érkezni a különféle juttatások, ösztöndíjak, és innen kell az esetlegesen egyetemnek fizetendő díjakat befizetni, merthogy lesznek ilyenek is.(pótvizsgadíj, vizsgáról való távolmaradás, házi pótleadás, bukott kredit, kollégiumi téritési díj stb, de ezek intézményenként eltérőek )  Az viszont nem mindegy kinél bankolsz, ugyanis az egyes pénzintézek eltérő áron nyújtják szolgáltatásukat. Ezzel a cikkel nem fogok reklámozni egyetlen piaci szereplőt sem, csupán leírom, hogy mire érdemes figyelni a bankválasztásnál.

Havi és éves számlavezetési valamint kártyadíj

Erre érdemes odafigyelni, máskülönben kellemetlen meglepetések érhetnek. Van ahol semmi hasonlót nem kell fizetni, amíg csupán egyetlen kártyára van szükséged, míg más helyeken havi több száz forintot levonnak a számlán lévő pénzedből, amiből jó pár sört meg lehetne inni. :-)

ATM készpénzfelvételi díj

A legtöbb diákszámlánál a havi első vagy első két pénzfelvétel ingyenes, a többiért fizetni kell. Azonban ma már gyakorlatilag nincs is olyan hely, ahol ne lehetne kártyával fizetni. Elfogadnak kártyát a hipermarketben, a plázás üzletekben, a sarki kisboltokban, még a pizzafutárok is mobil kártyaterminállal járkálnak. Jó tulajdonsága a kártyás fizetésnek, hogy  ingyenes. Nekem az utóbbi egy évben egy hónapban sem volt szükségem egynél több készpénzfelvételre, szóval ez a legtöbb esetben lényegtelen.

Internetes fizetés bankkártyával

Bizonyos egyetemeken interneten kell kártyával befizetni a fent említett díjakat, így ez sem egy elhanyagolható szempont. A legtöbb bank ingyen biztosít olyan kártyát, ami használható készpénzfelvételre, bolti és internetes vásárlásra egyaránt. Ez nagyon kényelmes lehet sokak számára, de ha esetleg elhagyod a kártyád, vagy esetleg ellopják, akkor gond nélkül tudnak vele az interneten vásárolni, ugyanis ahhoz csak a kártyán lévő adatok szükségesek. Ezért sokan megjegyzik, és lekaparják a kártya hátoldalán lévő 3 jegyű titkos kódot. Másoknak két kártyájuk van, az egyik csak netes, a másik csak elektronikus fizetésre alkalmas. A második kártya azonban nem mindig ingyenes.

Az utalás költsége

Sok helyen internetes utalással kell fizetni az egyetemnek, így érdemes kideríteni azt is, hogy mennyibe kerül az utalás a kiszemelt intézmény bankfiókjába. (vannak bankok, ahol ingyenes az utalás)

1 komment

Címkék: pénzügyek ösztöndíj

A bejegyzés trackback címe:

https://felsook.blog.hu/api/trackback/id/tr264584679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arszak 2013.09.11. 11:44:35

Hello! Hát nem tudom, hogy ki hogy van vele, de az Erste jól csinálja a dolgát…engem megvett a diákszámlás ajánlatával. erstediakszamla.hu
süti beállítások módosítása